Είτε δουλεύουμε σε μπαρ είτε κάπου αλλού, είναι εύκολο για πολλούς από εμάς να συνηθίσουμε την ρουτίνα του να δουλεύουμε πολλές ώρες, επειδή πάντα υπάρχει ανάγκη για παραπάνω χρήματα. Στον χώρο της εστίασης η ανάγκη να καλύπτονται τα ωράρια είναι όλο και πιο πιεστική, ιδιαίτερα τις περιόδους των γιορτών όταν οι bartenders φτάνουν στα όρια τους. Ποια είναι τα μυστικά της δουλειάς για να διαχειριστείς τις δύσκολες περιόδους που μπορούν να είναι σωματικά και ψυχολογικά επίπονες; Εδώ θα βρεις συμβουλές και κόλπα για να θυμάσαι όταν βρεθείς να δουλεύεις αυτές τις τρελές ώρες...

Γευμάτισε Ελαφριά 

Εάν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το να τρως σπάνια και μεγάλα γεύματα μειώνει τα επίπεδα ενέργειας σου. Βαριά φαγητά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μας επιβραδύνουν επειδή το σώμα μας κάνει περισσότερη ώρα να τα χωνέψει. Ένα βαρύ γεύμα πλούσιο σε λιπαρά είναι σίγουρα πειρασμός, ειδικά κατά την διάρκεια της δουλειάς, αλλά τρώγοντας πολλά μικρά και ελαφριά γεύματα θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις. Είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή κατά την διάρκεια της νύχτας.

Κάνε Διαλλείματα 

Μάλλον είναι από τις πιο δύσκολες συμβουλές να ακολουθήσεις, ειδικά όταν έχει πολύ δουλειά, αλλά χρειαζόμαστε στιγμές ξεκούρασης για να διατηρούμε τον εαυτόν μας υγιή και να παραμένουμε παραγωγικοί. Εννοείται πως δεν μπορούμε να κάνουμε διάλλειμα την ώρα που σερβίρουμε έναν πελάτη αλλά ένα μικρό διαλλειματάκι είναι πάντα δυνατό. Γενικά, το να κάνεις διαλλείματα έχει αποδειχτεί πως βελτιώνει την συγκέντρωση και μας κάνει πιο αποδοτικούς. Όταν ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου δουλέυει για να ολοκληρώσει ενέργειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ικανότητα του να μείνει συγκεντρωμένος χάνεται εάν δεν γίνονται μικρά διαλλείματα. Άφησε τον εαυτό σου να παίρνει αυτές τις παραπάνω ανάσες, ακόμα και εάν είναι για 5 λεπτά.

Διάλεξε Προσεκτικά τα Παπούτσια σου 

Υπάρχει μια φράση στην Αγγλική γλώσσα που λέει να επενδύουμε στα παπούτσια και στα σεντόνια μας, διότι όταν δεν ήμαστε μέσα στο ένα ήμαστε στο άλλο. Οι bartender βέβαια που δουλεύουν πολύ και έχουν πολλές ώρες ορθοστασίας καλά θα κάνουν να επενδύσουν τουλάχιστον στο πρώτο! Το να επιλέγεις τα παπούτσια που θα φοράς στη δουλειά είναι κάτι που πρέπει να γίνεται με λογική, με την υγεία των ποδιών σου σε υψηλότερη μοίρα από το στυλ. Ένα κόλπο που κάνουν πολλοί bartender είναι να φορούν ένα έξτρα ζευγάρι κάλτσες για να παρέχουν μία παραπάνω στρώση άνεσης στα πόδια τους αυτές τις μεγάλες νύχτες.

Πίνε Νερό

Είναι πολύ εύκολο να ξεχνάς την ανάγκη σου για ενυδάτωση όταν δουλεύεις και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, λήθαργος και χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης. Οι bartender δεν θα έπρεπε να ξεχνάν να πίνουν συχνά νερό, ειδικά όταν δουλεύουν πολλές ώρες. Αναψυκτικά με πολύ ζάχαρη, όπως η κοκα-κόλα, μπορεί να βοηθάνε τα επίπεδα ενέργειας αλλά εάν πιείς πολλά η υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης στον οργανισμό σου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα να πάθεις το λεγόμενο ‘sugar crash’. Αυτό προκαλεί διάφορα θέματα υγείας όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες και πείνα. Καλό θα ήταν να πίνετε νερό, ίσως και μια φέτα λεμονιού για τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά στοιχεία που προσφέρει το φρούτο.

Δούλεψε Ομαδικά 

bartenders working together

Η συνεργασία είναι το κλειδί στην ομαλή λειτουργία ενός μπαρ και κανένα δεν μπορεί να αποδώσει σωστά εάν το προσωπικό του δεν συνεργάζεται και δεν βοηθά ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εκείνες τις δύσκολες στιγμές που νιώθεις πιεσμένος και χρειάζεσαι κάποιον να αναλάβει όσο εσύ κάνεις ένα γρήγορο διάλλειμα ή όταν γίνεται η καταμέτρηση της κάβας πριν ξεκινήσει η δουλειά του Σαββατόβραδου. Τα μέλη της ομάδας του μπαρ πρέπει να είναι κοντά ο ένας στον άλλον, χωρίς εντάσεις και να είναι πρόθυμοι να βοηθάνε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές.

Χαμογέλα!

Να θυμάσαι πως είσαι bartender και όχι μηχάνημα αυτόματης πώλησης, οπότε ακόμα και στις πιο δύσκολες και αγχώδης στιγμές είσαι εκεί για να προσφέρεις μία ευχάριστη εμπειρία στους πελάτες σου. Έρευνες έχουν δείξει πως η απλή κίνηση ενός χαμόγελου απελευθερώνει ντοπαμίνη και σεροτονίνη στον εγκέφαλο μας, αυξάνοντας το αίσθημα της ευτυχίας. Οπότε, ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και την δική μας διάθεση χαμογελώντας, και ακόμα και να προσθέσουμε λίγη γοητεία στο μπαρ, που είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς.

Ίσως με τον καιρό καταλάβεις πως το να δουλεύεις υπερβολικά πολλές ώρες κάθε εβδομάδα ήταν κακή ιδέα και το καινούριο αμάξι που τόσο θέλεις μπορεί να περιμένει και μέχρι τον επόμενο χρόνο. Βέβαια, το να δουλεύεις πολύ έχει πολλά οφέλη τα οποία δεν είναι μονάχα οικονομικά. Οι προκλήσεις της ζωής έχουν πολλά να μας διδάξουν και ίσως το να δουλεύεις πολύ σκληρά θα σε κάνει να τελειοποιήσεις επιτέλους αυτό το Raspberry Cairpirinha. Σημαντικότερα όμως, να θυμάσαι πως τα πάντα στο μπαρ πρέπει να τα ευχαριστιέσαι, οπότε ακόμα και όταν είσαι πολύ κουρασμένος μην ξεχνάς το χαμόγελο σου!

Εάν ο συναρπαστικός κόσμος των cocktail και του bartending  σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, ρίξε μια ματιά στους κύκλους μαθημάτων bartending που προσφέρουμε στην European Bartender School.