Για εμάς που μας αρέσουν πολύ τα θεάματα, ο ξηρός πάγος είναι αγαπημένος, με τους μυστηριώδης ατμούς της να δημιουργούν ένα πολύ εντυπωσιακό και ονειρικό σκηνικό στον χώρο. Ο ξηρός πάγος δεν περνάει ποτέ απαρατήρητος αφού έχει ένα μια μοναδική χάρη που μπορεί να προσθέσει μια φοβερή πινελιά φινέτσας σε οποιαδήποτε παρουσίαση χρησιμοποιείται. 

Πολλά παραπάνω από ένα απλό κόλπο για πάρτυ βέβαια, ο ξηρός πάγος έχει πολλές λειτουργίες. Χρησιμοποιείται για την ψύξη φαγητού, από υδραυλικούς, ακόμα και για παγίδες κουνουπιών. Αυτά όλα είναι δυνατά λόγω του φαινομένου του παγωμένου αερίου διοξειδίου του άνθρακα το οποίο παραμένει παγωμένο στην στερεά του μορφή και εξαχνίζεται - δηλαδή μετατρέπεται από στερεό σε αέριο - σε θερμοκρασίες άνω των -78.5°C. Αυτή η μαγική ομίχλη που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε συμβαίνει στα περισσότερα καθημερινά περιβάλλοντα. Βέβαια υπάρχουν κάποια πράγματα που δε πρέπει να ξεχνάμε όταν παίζουμε με παγωμένο άνθρακα.

Χειρισμός

Σε τόσο παγωμένες θερμοκρασίες ο ξηρός πάγος είναι σίγουρα πολύ πιο κρύος από ότι είναι άνετο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως τα προστατευτικά γάντια από ύφασμα ή δέρμα πάντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα όταν χειρίζεσαι ξηρό πάγο. Αν το ακουμπήσεις για λίγη ώρα δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά η παρατεταμένη επαφή μπορεί να παγώσει τα κύτταρα του δέρματος και να δημιουργήσει τραυματισμό παρόμοιο με έγκαυμα. Αυτά μπορούν να θεραπευτούν ως ένα γενικό κάψιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντιβιοτική κρέμα και επίδεσμος εάν είναι αναγκαία. 

Για να μετακινηθεί ο ξηρός πάγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα δοχείο για πάγο αλλά αυτά τα δοχεία δε θα πρέπει να είναι κοντά σε επιβάτες και πρέπει να αποθηκεύονται σε μονωμένο χώρο. Είναι εύκολο να παραβλέπονται αυτές οι προφυλάξεις αλλά στην λιγότερη θα προκαλούσε μια άβολη ναυτία σε όσους μείνουν εκτεθειμένοι για πολύ ώρα. 

Στα cocktail και στα ποτά χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα στερεού CO2 για να παραχθούν πολλοί ατμοί οπότε ο ξηρός πάγος μπορεί να χρησιμοποιείται με οικονομία. Οι πελάτες πρέπει να προειδοποιούνται αν το ποτό τους περιέχει ξηρό πάγο και δεν πρέπει να καταναλώνεται κατευθείαν.

Αποθήκευση 

cocktail on bar dry ice

Όταν μιλάμε για την αποθήκευση ξηρού πάγου υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να θυμάσαι. Από την μία δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχεία γιατί η διαδικασία της εξάχνισης θα προκαλέσει διαστολή κάνοντας το δοχείο να χαλάσει ή ακόμα και να εκραγεί, όπως και τα γυάλινα μπουκάλια που περιέχουν υγρά σπάνε όταν παγώνουν. Ο ξηρός πάγος πρέπει να αποθηκεύεται αλλά όχι πολύ στενά και λόγω του CO2 που δραπετεύει από το δοχείο ο χώρος στον οποίο βρίσκεται πρέπει να έχει καλό εξαερισμό. 

Από την άλλη, ο ξηρός πάγος πρέπει να είναι πολύ καλά μονωμένος επειδή όσο περισσότερο διατηρείται η θερμοκρασία τόσο πιο αργά γίνεται εξάχνιση, οπότε πιο υψηλές θερμοκρασίες θα σπαταλήσουν άδικα περισσότερο ξηρό πάγο (το συνηθισμένο ποσοστό εξάχνισης είναι 10% ή δύο με τέσσερα κιλά κάθε 24 ώρες). Αυτά σημαίνουν πως είναι καλύτερα να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένο στον ήλιο. Επίσης, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι πιο βαρύ από τον αέρα βυθίζεται προς το έδαφος ενός χώρου, οπότε είναι καλύτερα τα εξαεριστικά στόμια να βρίσκονται χαμηλά. Ο ξηρός πάγος δεν χρειάζεται να ψύχεται τεχνητά διότι έχει ήδη πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αν αποθηκευτεί σε κατάψυξη μπορεί να προκαλέσει τον θερμοστάτη να σβήσει την μηχανή. 

Πριν μπεις σε χώρο που περιέχει αποθηκευμένο ξηρό πάγο βεβαιώσου πως έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να διαλυθεί το CO2 για να μπορείς να ανασάνεις εύκολα.

Ασφάλεια

Όταν βλέπουμε τα μυστήρια, παραμυθένια οπτικά εφέ του ξηρού πάγου είναι δύσκολο να φανταστούμε πως κάτι τόσο όμορφο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ο ξηρός πάγος όμως παράγει ένα ασφυκτικό αέριο που μπορεί να είναι καταστροφικό και δυνητικά θανατηφόρο. Υψηλές περιεκτικότητες του εξαχνισμένου ατμού μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία και επαφή με στερεό ξηρό πάγο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ακόμα και κρυοπάγημα. Λόγω αυτών ο ξηρός πάγος είναι ταξινομημένος ως επικίνδυνο εμπόρευμα από την IATA (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) και πρέπει να αποστέλλεται με μια ασπρόμαυρη ένδειξη των Ηνωμένων Εθνών, UN1845. Στην Μεγάλη Βρετανία ο ξηρός πάγος είναι ταξινομημένος με τον ίδιο τρόπο και αυτοί που το χρησιμοποιούν απαιτούνται νομικά να ακολουθούν τους κυβερνητικούς κανονισμούς γραμμένους στο εγχειρίδιο για τον Έλεγχο Επικίνδυνων για την Υγεία Ουσιών, Control of Substances Hazardous to Health (COSHH).

Ο κανονικός αέρας περιέχει περίπου 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 0.035% διοξείδιο του άνθρακα. Αν η ποσότητα CO2 υπερβεί το 0.5% μπορεί να γίνει επικίνδυνο και αυτοί που έχουν περάσει πολύ χρόνο κοντά σε ξηρό πάγο πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που εμφανίζονται αν εισπνεύσουν παραπάνω CO2, όπως το να αναπνέουν πολύ γρήγορα και να λαχανιάζουν, πονοκεφάλους και μπλε χείλη. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τον ξηρό πάγο οπότε να είστε προσεκτικοί! 

Εφόσον όμως τα προσέξετε όλα αυτά, εάν χρησιμοποιήσετε τον ξηρό πάγο με υπευθυνότητα μπορεί να είναι πολύ απολαυστικός και να δημιουργήσει υπέροχα θεατρικά εφέ που κάνουν όλη την διαφορά.