Οι όροι ‘mixology’ και ‘mixologist’ χρησιμοποιούνται συχνά στον χώρο της εστίασης και έχουν γίνει ευρέως γνωστοί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του αυξημένου σεβασμού που υπάρχει για το επάγγελμα των περιποιημένων και φιλοτεχνημένων ποτών. Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στους όρους αυτούς; Είναι εύκολο για όλους μας να υποθέσουμε τι σημαίνουν σε γενικά πλαίσια αλλά ήμαστε εδώ για να σας διευκρινίσουμε ακριβώς τι είναι το mixology και να σε βοηθήσουμε να έχεις καλύτερη κατανόηση του κλάδου.

Ορισμός

Mixology cocktail at EBS

Στο λεξικό της Οξφόρδης ο όρος ‘mixology’ έχει οριστεί ως ‘η ικανότητα της ανάμειξης cocktail ή άλλων ποτών’, επομένως, ο όρος ‘mixologist’ ορίζεται ως το άτομο που έχει αυτήν την ικανότητα. Ίσως πρέπει να εμβαθύνουμε σε αυτούς τους ορισμούς για να βρούμε την πραγματική ουσία της μιξολογίας και να κάνουμε την σωστή διάκριση μεταξύ bartending και μιξολογίας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα και φωστήρα των cocktail, Gary Regan, ένας mixologist μπορεί να φτιάξει ένα φοβερό cocktail που θα το θυμάσαι εκείνο το βράδυ, ενώ ένας bartender μπορεί να δημιουργήσει μία φοβερή βραδιά που θα την θυμάσαι για πάντα!

Οπότε, παρόλο που ένας mixologist είναι εκείνος που δημιουργεί cocktail και εφευρίσκει καινούρια ποτά και τεχνικές, βάση της εκτεταμένης γνώσης όλων των διαθέσιμων συστατικών και μιας βαθιάς κατανόησης της ιστορίας των ποτών, ο bartender είναι ο άνθρωπος που θα χρησιμοποιήσει αυτές τις γνώσεις με εξυπνάδα και θα τις χρησιμοποιήσει πρακτικά, αναλαμβάνοντας και τα καθημερινά καθήκοντα ενός μπαρ και παράλληλα θα ψυχαγωγεί τους πελάτες του φτιάχνοντας τους τα πιο τέλεια ποτά για τα γούστα τους. Εάν κάποιος μπορεί να κάνει και τα δυο τότε έχει πιάσει το τζόκερ!

Ιστορία 


Παρόλο που η λέξη mixology φαίνεται να είναι στην μόδα μονάχα τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση το 1987, στο επίσημο λεξικό Merriam-Webster. Μπορεί και να προέρχεται από τον τίτλο του ρηξικέλευθου βιβλίου στην βιβλιογραφία του bartending, ‘How to Mix Drinks’, που εκδόθηκε το 1862 και γράφτηκε από τον 'παππού των cocktail', Jerry Thomas. Εκείνο τον καιρό ο όρος χρησιμοποιούταν συχνά και το 1879 η εφημέριδα Los Angeles Herald περιέγραψε στο κρατικό μητρώο τον όρο 'mixologist' ως ‘ένα διαφορετικό και παράξενο επάγγελμα’.

Μοριακή Μιξολογία 


Ακόμα ένας όρος που είναι πολύ στην μόδα είναι η 'μοριακή μιξολογία', μια λίγο διαφορετική προσέγγιση στην δημιουργία cocktail που είναι βασισμένη στην επιστήμη των τροφίμων της μοριακής κουζίνας. Βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αλλά είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης της μιξολογίας διότι απαιτεί ένα επιστημονικό πλαίσιο ανάλυσης των φυσικών ιδιοτήτων των συστατικών, του πάγου, του ποτηριού και δίνει έμφαση όχι μόνο στην γεύση αλλά και στην παρουσίαση. Η μοριακή μιξολογία χρησιμοποιεί εύρος φορμών και ουσιών όπως πούδρες, αφρούς, τζελ και σπρέι, με τεχνικές που βρίσκονται στην πρώτη θέση της πρωτοποριακής μιξολογίας. Παρόλο που δεν είχαν ονομαστεί έτσι στο παρελθόν, πολυεπίπεδα cocktail όπως το Vertigo είναι παραδείγματα μοριακής μιξολογίας διότι χρησιμοποιούν διαφορετική πυκνότητα και ιξώδες σε συγκεκριμένα συστατικά.

Γίνοντας ένας mixologist 

molecular mixology cocktail making EBS

Για εκείνους που ψάχνουν να εισέλθουν στον χώρο του mixology και ίσως μια μέρα να φέρουν τον τίτλο mixologist, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να θυμούνται. 

Η European Bartender School προσφέρει εντατικούς κύκλος μαθημάτων bartender και ένα ειδικευμένο μάθημα μιξολογίας για να σε εκπαιδεύσει σε ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για το πως να γίνεις ένας ειδικευμένος bartender και mixologist.

Μάθε από άλλους – μίλα με ανθρώπους που ξέρουν πράγματα για την μιξολογία και εάν είναι δυνατό βρες έναν μέντορα ή έστω κάποιον που θα είναι πρόθυμος να μοιραστεί τον χρόνο και τις γνώσεις του. 

Μην βάζεις όρια στον εαυτό σου – αντί να κολλάς σε ένα συγκεκριμένο σετ συστατικών που σου είναι πιο γνώριμα, να θυμάσαι πως η μιξολογία έχει να κάνει με ένα απεριόριστο φάσμα γεύσεων που βρίσκονται σε ποτά, λικέρ και αρωματικά από πολλά διαφορετικά μέρη.

Μάθε καλά τα εργαλεία σου –οι καλύτεροι mixologists χρησιμοποιούν τα καλύτερα εργαλεία και αυτό πρέπει να κάνεις και εσύ. Επένδυσε σε κάποια ποιοτικά εργαλεία από καλούς χονδρέμπορες, όπως το Cocktail Emporium ή το Uber Bar Tools.

Γίνε δημιουργικός  – στο παιχνίδι της μιξολογίας πρέπει να είσαι καινοτόμος και εφευρετικός, οπότε δεν αρκεί να ακολουθείς πάντα πιστά τις συνταγές. Οι μιξολόγοι σκέφτονται διαφορετικά, ξέρουν καλά τα εργαλεία και τα συστατικά με τα οποία δουλεύουν και πως έχουν το flair που χρειάζεται για να δημιουργήσουν στυλ, κομψότητα και γεύση σε ένα ποτό.


Όπως είδαμε το mixology περιέχει πολλά στοιχεία, περισσότερα από αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Είναι ένας χώρος με απεριόριστο βάθος και φανταστικές γεύσεις που ίσως μοιάζουν αποθαρρυντικά σε έναν ο οποίος είναι καινούριος στο χώρο αλλά είναι απίστευτα ικανοποιητικά για έναν πεπειραμένο bartender.