Ο Γιώργος 32 ετών που έκανε το Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων Bartending στο Μαϊάμι το 2018, δουλεύει ως head-bartender σε ένα από τα καλύτερα μπαρ της Ολλανδίας, και μας περιγράφει την εμπειρία του στην European Bartender School

 

Πώς προέκυψε η αγάπη για το bartending;

Η αγάπη για το bartending ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία όταν σπούδαζα παράλληλα πληροφορική, όπου είχα βρει έναν τρόπο να στηρίξω οικονομικά την οικογένεια μου.

Μια μέρα όσο ήμουν φοιτητής αποφάσισα να πάω στην Σκωτία για να δω κάτι διαφορετικό στην ζωή μου και να αντιμετωπίσω μια νέα πρόκληση. Η δουλειά που έκανα ήταν ως βοηθός μπάρμαν όπου έτσι μου εμφυτεύτηκε ακόμη περισσότερο η αγάπη μου για το bartending. Έκατσα εκεί ένα μικρό χρονικό διάστημα επειδή έπρεπε να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα για την εξεταστική μου και να τελειώσω με την σχολή μου.

Όταν τελείωσα την σχολή μου παρόλο που είχα το πτυχίο μου και είχα εργαστεί πάνω στο αντικείμενο μου στην πληροφορική, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν ευτυχισμένος γιατί δεν έκανα αυτό που πραγματικά μου αρέσει.

Όποτε αποφάσισα να κάνω ταξίδια και να ανακαλύψω τον κόσμο του bartending, πήγα στην Κύπρο και Αγγλία όμως ένιωθα ότι κάτι μου λείπει και δεν ήμουν πραγματικά ένας επαγγελματίας bartender

Πώς κατέληξες στην EBS;

Έκανα μια πάρα πολύ καλή έρευνα αγοράς και τη βρήκα στο διαδίκτυο, επίσης βρήκα έναν άνθρωπο που είχε κάνει το αντίστοιχο International Course, και έτσι παρακινήθηκα ακόμη περισσότερο.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη ωστόσο εντύπωση είναι η χρονική διάρκεια του course, δηλαδή το ότι σου δίνει ένα μήνα, καταλαβαίνεις ότι θα καλυφθούν πολλά κομμάτια.

Πώς ήταν η εμπειρία σου στην EBS;

Η εμπειρία μου στην EBS ήταν άκρως θετική, ήμασταν από διαφορετικές χώρες του κόσμου όλοι, κυρίως από Ευρώπη. Συναντώντας αυτό το κλίμα, παίρνεις εμπειρίες από αυτούς για το τι έχουν κάνει και ανταλλάσσετε ιδέες και βλέπεις νέες κουλτούρες, κάνοντας δυνατές φιλίες και συνεργασίες.

Οι instructors που είχαμε ήταν από τους καλύτερους στον κόσμο, οι οποίοι ήταν εκεί για να με βοηθήσουν για το οτιδήποτε ακόμη και μέχρι σήμερα τους ρωτάω αν έχω κάποια απορία.

Έμαθα πάρα πολλά από αυτούς όσον αφορά στο πώς να γίνω ταχύτερος πίσω από το μπαρ με αυτοπεποίθηση, να δημιουργώ τις δικές μου συνταγές και να έχω έτοιμη απάντηση όταν με ρωτήσει ένας πελάτης τι είναι αυτό και γιατί.

Τι σου άρεσε περισσότερο στην EBS;

Όσο περίεργο και αν ακούγεται εμένα μου άρεσε περισσότερο η θεωρία, επειδή με εμβάθυνε πολύ στα κομμάτια της παραγωγής και της ιστορίας. Όλη αυτή η ιστορική αναδρομή του γιατί, του πότε και πώς, οι νόμοι που ισχύουν σε κάθε χώρα, τα προϊόντα με ονομασίας προέλευσης.

Η σχολή σου μαζεύει όλες τις πληροφορίες και σου δίνει έναν μπούσουλα του τι πρέπει να ξέρεις και πότε να το χρησιμοποιείς για να είσαι ένας επαγγελματίας bartender.

Το άλλο κομμάτι που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν που μαθαίναμε πολλές συνταγές όπου εξεταζόμασταν κάθε μέρα πάνω σε αυτές και μας έβαζαν διάφορα challenges όπως στο να φτιάξουμε σε πραγματικές συνθήκες μπαρ, υπό πίεσης μέσα σε 7-8 λεπτά, 10 cocktails, όπου αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι.

Τι έκανες μετά την αποφοίτηση σου από την EBS;

Μετά την αποφοίτηση μου πήγα στην Γερμανία και εργάστηκα ως bartender και στη συνέχεια στη Σουηδία για μικρό χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια μου προσφέρθηκε μια επαγγελματική πρόταση από τον γάλλο φίλο μου τον Ρίτσαρντ που ήμασταν μαζί στην EBS στο Μαϊάμι, να εργαστώ ως head bartender σε ένα πολύ καλό μαγαζί με κοκτέιλ στο Άμστερνταμ όπου είναι supervisor.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί ήταν πολύ απαιτητικά όλα επειδή είχαμε 500-600 παραγγελίες κάθε μέρα μόνο δύο άτομα, οπότε θέτοντας σε εφαρμογή όλες τις μεθόδους που μάθαμε από την EBS καταφέραμε και δίναμε γρήγορα στον πελάτη το ποτό του.

Image Giorgos bartending

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Πλέον νιώθω ένας επαγγελματίας bartender να δουλέψω οπουδήποτε στον κόσμο. Μου έχει προσφερθεί μια επαγγελματική πρόταση να εργαστώ στην Μαγιόρκα ως bar manager σε αλυσίδα καταστημάτων σε όλο το νησί.

Επίσης, θα ήθελα μελλοντικά να ανοίξω το δικό μου cocktail bar. Δεν έχω αποφασίσει πώς θα είναι, αλλά θα είναι θεματικό, θα στηρίζεται σε κάποια προσωπικότητα στη ζωή του, από το μενού μέχρι την διακόσμηση, υπάρχουν κάποιες επιλογές στο μυαλό μου.