Έβλεπες ποτέ διαφήμιση για ποτό και αναρωτήθηκες πόση ώρα τους πήρε για να προσθέσουν με το Photoshop αυτά τα καθαρά, σαν κρύσταλλο, παγάκια; Ε, λοιπόν δεν είναι Photoshop αφού τα παγάκια αυτά είναι αληθινά και είναι πολύ εύκολα να τα φτιάξεις στο σπίτι. 

Διάβασε αυτό το blog για να μάθεις πως να γίνουν παρελθόν αυτά τα θολά παγάκια και να φτιάχνεις καθαρά, σαν γυάλινα, παγάκια κάθε φορά! 

Γιατί ο πάγος στο ποτό μου είναι πάντα θολός;

cloudy ice cocktails

Κατά καιρούς μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως ο πάγος στο ποτό σου φαίνεται θολός και κάποιες φορές έχει ακόμα και μια λευκή όψη. Μην ανησυχείς, δεν είναι επικίνδυνο. Είναι όμως λίγο δυσάρεστο, έτσι;

Τα παγάκια μοιάζουν έτσι επειδή το νερό που χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν τον πάγο ψύχεται από έξω προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει πως ακαθαρσίες όπως διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και αέρια έχουν συμπιεστεί στο κέντρο του πάγου κατά την διάρκεια της κρυστάλλωσης. 

Όχι μόνο φαίνονται αντιαισθητικά κάποιες φορές, αλλά είναι και πολύ χαμηλότερης ποιότητας από ότι ο καθαρός πάγος επειδή λιώνουν πολύ πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο καθαρός πάγος είναι ανώτερος από τον θολό πάγο και γιατί το σκέτο σου ουίσκι γίνεται ένα νερωμένο χάλι πολύ γρήγορα. Για να μάθουμε λοιπόν πως ο καθαρός πάγος σου επιτρέπει να γευτείς αυτές τις πολύτιμες γουλιές του αγαπημένου σου ποτού. 

Θέλεις να κάνεις εξάσκηση με τον πάγο; Τσέκαρε τον Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων Bartender.

Ποιά είναι η επιστήμη πίσω από τον καθαρό πάγο;

Μπορεί να έχεις διαβάσει πως τα παγάκια από καθαρό πάγο φτιάχνονται βράζοντας πρώτα το νερό ή χρησιμοποιώντας αποσταγμένο νερό και βράζοντας το δύο φορές. Αυτό όμως δεν είναι το μυστικό, αλλά η χαμηλή ταχύτητα στην οποία ψύχεται ο πάγος η οποία επιτρέπει την δημιουργία καθαρού πάγου. 

Εάν είσαι από κάποια κρύα χώρα ή έχεις επισκεφτεί ποτέ κάποια τον χειμώνα ίσως θα έχεις παρατηρήσει την σχεδόν διαφανή ποιότητα των παγοκρυστάλλων που κρέμονται από δέντρα και σωλήνες αποχέτευσης. Ο λόγος που οι παγοκρύσταλλοι είναι τόσο καθαροί είναι λόγω της χαμηλής ταχύτητας με την οποία δημιουργούνται. Μία στρώση δημιουργείται πάνω στην άλλη πολύ αργά και αυτό αποτρέπει τον αέρα και άλλες ακαθαρσίες να παγιδευτούν στο εσωτερικό τους.  

Στην εποχή μας υπάρχουν μηχανήματα που προσποιούνται αυτήν την διαδικασία σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και δημιουργούν καθαρό πάγο. Βέβαια, εάν δεν θέλεις να διαθέσεις εκατοντάδες ευρώ σε ένα μηχάνημα καθαρού πάγου έχουμε ακριβώς το κόλπο που χρειάζεσαι για να το δημιουργήσεις στο σπίτι, χρησιμοποιώντας πράγματα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι σου ήδη.

Πως φτιάχνω καθαρό πάγο στο σπίτι;

Για να φτιάξεις καθαρό πάγο στο σπίτι θα χρειαστεί να μειώσεις την ταχύτητα ψύξης του πάγου σου. Για να ελαττώσεις την ταχύτητα ψύξης μπορεί να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό μονωμένο δοχείο ψύξης το οποίο θα το τοποθετήσεις στην κατάψυξη σου. Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε αυτό το δοχείο θα ψύχεται πολύ πιο αργά, δίνοντας ευκαιρία στις φυσαλίδες αέρα να δραπετεύσουν πριν εγκλωβιστούν μέσα στον παγο. 

Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες για να πετύχεις κρυστάλλινο καθαρό πάγο κάθε φορά:

  1. Πάρε ένα μονωμένο δοχείο ψύξης το οποίο χωράει στην κατάψυξη σου
  2. Πιάσε μερικές πλαστικές παγοθήκες ή καλούπια για πάγο και οργάνωσε τα σε σειρές
  3. Γέμισε όλο το δοχείο με νερό. Βάλε το δοχείο στην κατάψυξη χωρίς καπάκι ή με το καπάκι ανοιχτό. 
  4. Περίμενε μέχρι η παγοθήκη να καταψυχθεί εντελώς. Βγάλε το δοχείο και την παγοθήκη. 
  5. Τοποθέτησε την παγοθήκη σε έναν καθαρό πλαστικό κουβά και άσε το για περίπου μία ώρα για να κάτσει και να πιάσει θερμοκρασία. 
  6. Χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι, ξεκίνησε να αφαιρείς πολύ προσεκτικά τα παγάκια από την θήκη. Χρησιμοποίησε έναν μπαλτά ή το πίσω μέρος του μαχαιριού για να αφαιρέσεις τον πάγο. Αν αρχίσει να ραγίζει άφησε το λίγο ακόμη. 
  7. Ο πάγος που βγάζεις από την θήκη θα πρέπει να είναι σχεδόν καθαρός. Εάν υπάρχει κάποια θόλωση στο πάνω μέρος μπορείς να το κόψεις με το οδοντωτό μαχαίρι. 

Γιατί να μην εντυπωσιάσεις τους φίλους σου ή τους αγαπημένους σου φτιάχνοντας καθαρό πάγο και σερβίροντας κάποια έξτρα σπέσιαλ ποτά στο τραπέζι; Εάν θέλεις να μάθεις ακόμα παραπάνω για τον πάγο, για το πως να δημιουργείς φανταστικά cocktail και πολλά άλλα ξεκίνα την bartending καριέρα σου τώρα με την European Bartender School.