Η Μόνικα ξεκίνησε από το να νιώθει πως κάτι λείπει από την ζωή της στην Ιταλία και κατέληξε ως bar manager σε κορυφαίο εστιατόριο του Άμστερνταμ! Το πιο συναρπαστικό είναι το πως κατάφερε να πάρει αυτήν την θέση, αφού έστειλε 10 βιογραφικά αμέσως μετά την αποφοίτηση της και δέχτηκε συνεντεύξεις για δουλειά και από τις 10! 

Εάν ενδιαφέρεσαι να γίνεις ένας bar manager, σου προτείνουμε να συνεχίσεις να διαβάζεις την ιστορία της Μόνικας για να μάθεις πως το πέτυχε η ίδια. 

Αγοράζοντας ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Άμστερνταμ 

Image Monika pouring

Η Μόνικα προηγουμένως είχε δουλέψει ως bartender και barista σε μπαρ και ξενοδοχεία στην Ιταλία αλλά δεν ήταν χαρούμενη. Ήθελε να φύγει από την Ιταλία και να κάνει μια δραστική αλλαγή στη ζωή της. 

Η Μόνικα ήξερε πως ήθελε να μετακομίσει στο Άμστερνταμ. Η καλύτερη της φίλη ζούσε ήδη στην πόλη για κάποια χρόνια και μια μέρα την ρώτησε 'γιατί δεν μετακομίζεις στο Άμστερνταμ;΄. Η Μόνικα αποφάσισε να το κάνει και αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ολλανδική πρωτεύουσα. 

Η μετακόμιση σε μια νέα πόλη είναι πάντα δύσκολη, και η μετακόμιση σε μια άλλη χώρα χωρίς καθόλου εμπειρία και σπουδές κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Η Μόνικα ήξερε πως έπρεπε να λάβει ένα σεβαστό πιστοποιητικό στο Άμστερνταμ και έτσι ήρθε στο προσκήνιο η European Bartender School. Αφού έψαξε όλες τις επιλογές της, αποφάσισε να ξεκινήσει τον Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων Bartender με την EBS Amsterdam.

Μαθαίνοντας από τους καλύτερους του Άμστερνταμ 

Η Μόνικα εντυπωσιάστηκε από τα πόσα έμαθε κατά την διάρκεια των μαθημάτων της. Όχι μόνο έμαθε πολλά για το bartending αλλά κατάφερε να βελτιώσει απίστευτα τα Αγγλικά της. Είχε μάθει Αγγλικά στην προηγούμενη της δουλειά στο μπαρ αλλά η έλλειψη εξάσκησης την έκανε να ξεχάσει τα περισσότερα που είχε μάθει. 

Η Μόνικα εκτίμησε πόσο επαγγελματικοί, φιλικοί και εξυπηρετικοί ήταν οι εκπαιδευτές της EBS Amsterdam, σχολιάζοντας...

“Είναι όλοι τους πολύ παθιασμένοι με το bartending και είναι τεράστιες πηγές γνώσεων”

Σχολίασε επίσης το πόση γνώση έλαβε για οινοπνευματώδη ποτά κατά την διάρκεια των μαθημάτων και πόσο την βοήθησε αυτό στην νέα της θέση εργασίας, ως bar manager. Η Μόνικα ομολογεί πως οι πελάτης της είναι πάντα πολύ εντυπωσιασμένοι με τις γνώσεις της για τα ποτά και είναι πλέον ικανή να συμβουλέυει τους πελάτες της για το ποιά ποτά θα απολαύσουν περισσότερο. 

Γίνοντας ένας Bar Manager

Image Monika hugging

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων της, η Μόνικα έστειλε 10 βιογραφικά σε μπαρ ξενοδοχείων στο Άμστερνταμ και ήλπιζε να πάρει απάντηση απο μερικές, αλλά δεν περίμενε καθόλου αυτό που ακολούθησε, όταν και τα 10 ξενοδοχεία της ζήτησαν να περάσει συνέντευξη!

“Έστειλα τα βιογραφικά μου σε 10 ξενοδοχεία και το φανταστικό είναι πως και οι 10 με κάλεσαν για συνέντευξη!”  

Είχε την πολυτέλεια να διαλέξει που ήθελε να δουλέψει και αποφάσισε να κάνει μια ημέρα εκπαίδευσης στο εστιατόριο όπου δουλεύει τώρα, ονόματι The Lobby. Η Μόνικα ερωτεύτηκε το μέρος και τους συναδέλφους της κατευθείαν. 

Μετά από λίγο καιρό της πρόσφεραν την θέση του bar manager. Ανέλαβε την ευθύνη της διατήρησης του μπαρ, κάτι που σημαίνει πως κάνεις πολλά απ΄όλα. Ελέγχει την αποθήκη, κάνει τις παραγγελίες, καθαρίζει, δημιουργεί cocktail menu, είναι μέντορας για άλλους bartender και άλλα πολλά, αφού οι αρμοδιότητες της είναι αμέτρητες. 

Το να γίνεις ένας bar manager φέρει τεράστιες ευθύνες αλλά φέρει εξίσου τεράστια ικανοποίηση. 

Η Μόνικα ανέφερε πως στην αρχή ήταν μεγάλη πρόκληση να δημιουργήσει το νέο cocktail menu για το μπαρ αλλά η εκπαίδευση της με την EBS Amsterdam την έκανε ικανή να ανακατέψει προϊόντα και να αναπτύξει πολύ απολαυστικά cocktail που εντυπωσίασαν τους μάνατζερ και τους πελάτες της. 

Κάτι πολύ σημαντικό που ανέφερε η Μόνικα ήταν το ότι μπόρεσε να βρει δουλειά αμέσως μετά το τέλος της εκπαίδευσης της. Ένιωθε πως το μυαλό της ήταν ακόμη πολύ ανοιχτό και μπόρεσε να απορροφήσει πολλές πληροφορίες στην καινούρια της θέση. 

Άλλο ένα πράγμα που προετοίμασε την Μόνικα για τον ρόλο της ως bar manager ήταν πως το 'training station' της στην σχολή ήταν ακριβώς το ίδιο με το στήσιμο που είχε στο μαγαζί, οπότε ένιωσε αμέσως πολύ οικία. 

Η εμπειρία της EBS είναι Παντοτινή 

Περιγράφοντας την εμπειρία της στην EBS η Μόνικα είπε πως απόλαυσε τόσο πολύ την εκπαίδευση, και ήταν τόσο συγκεντρωμένη στο να μάθει, που ένιωθε πως δεν συνέβαινε τίποτα άλλο γύρω της. Η Μόνικα βρήκε βέβαια τον χρόνο να εξερευνήσει την πόλη του Άμστερνταμ με τους συμμαθητές της και είναι ακόμα σε επικοινωνία με όλους τους. 

Κοιτώντας πίσω στην εκπαίδευση της η Μόνικα είπε πως η EBS και η εκπαίδευση bartender ήταν τα πρώτα βήματα της νέας της ζωής και είναι πάρα πολύ χαρούμενη δουλεύοντας ως bar manager στο Άμστερνταμ.