Πώς να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου στο ψήσιμο;

 

Οι καλύτερες στιγμές με φίλους και οικογένεια γίνονται στο ψήσιμο, για αυτό και θα πρέπει να είναι αξέχαστες.

Ψήσιμο και αλκοόλ πάνε μαζί, έτσι ο καλύτερος τρόπος να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου είναι τα δροσερά κοκτέιλ, ιδανικά για τη κάθε περίσταση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Image Barbeque-mojito

Ποια κοκτέιλ είναι ιδανικά για το καλωσόρισμα;

 

Το σερβίρισμα ενός κοκτέιλ πριν από το ψήσιμο είναι μια ευγενική κίνηση προς τους καλεσμένους, αλλά εξυπηρετεί και έναν σκοπό. Γνωστό ως απεριτίφ, το ποτό προετοιμάζει το στομάχι για το φαγητό και υπέροχες γεύσεις που πρόκειται να απολαύσει.

Πολλά από τα δημοφιλέστερα aperitifs περιλαμβάνουν Gin, Campari, βερμούτ ή ξηρό κρασί.

Ένα από αυτά είναι το Negroni, που αποτελείται από τρείς ισόποσες αναλογίες όπως: 30 ml gin, 30 ml sweet Vermouth, 30 ml Campari. To gin και το βερμούτ προσθέτουν μια απαλή πτυχή στην πικράδα του Campari. Αυτό βοηθάει στο να γίνει το ποτό πιο ευχάριστο για τους ουρανίσκους που δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση.

Αντίστοιχα, το Mojito είναι ο απόλυτος συνδυασμός κοκτέιλ και κρέατος, ιδιαίτερα με το χοιρινό,  και περιέχει 50 ml λευκό ρούμι, 4 lime wedges, 20 ml σιρόπι ζάχαρης, 6-12 φύλλα δυόσμου ή μέντας, 1 κορυφή δυόσμου για γαρνίρισμα, 25 ml σόδα η ανθρακούχο νερό, θρυμματισμένος πάγος.

*Η Κωνσταντίνα Κόχρονα, instructor της EBS Kos, προτείνει τσίπουρο αντί για λευκό ρούμι και αντί για σιρόπι ζάχαρης, ένα σιρόπι πράσινου τσάι.

Τρίτο το Aperol Spritz, δροσερό και καλοκαιρινό για κάθε περίσταση. Περιλαμβάνει 60 ml prosecco, 40 ml aperol και 20 ml σόδα.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες σόδες που μπορείς να πειραματιστείς όπως σόδα περγαμόντο, κεράσι και ανανά για να κάνεις το aperitivo σου αξέχαστο.

Το Dry Μαρτίνι, είναι γνωστό aperitif ακόμη και από τις ταινίες με τον James Bond που πάντα το έπινε πριν από το φαγητό.

Ταιριάζει απόλυτα με θαλασσινά, και περιέχει: 15 ml Dry Vermouth, 60 ml Gin ή Βότκα και ελιές για γαρνίρισμα.

 

Image Aperol Spritz with meat!

 

Ποια κοκτέιλ είναι ιδανικά για το ψήσιμο;

 

To Mint Julep είναι ένα από τα κοκτέιλ που ταιριάζει πολύ με το ψήσιμο επειδή η γεύση του bourbon συμπληρώνει απόλυτα τη σάλτσα barbeque και το κοτόπουλο.

Αποτελείται από 6-12 φύλλα μέντας, 60 ml Bourbon, κύβο κρυσταλλικής ζάχαρης αρωματισμένο με Angostura Bitters, (οι πραγματικές παραδοσιακές συνταγές απαιτούν 2 κύβους ζάχαρης- η πιο μοντέρνα εκδοχή είναι 20 ml απλό σιρόπι), φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα. Εάν θέλεις να ελαφρύνεις τη γεύση του Bourbon, μπορείς να προσθέσεις σόδα σε ένα ψιλό ποτήρι με άφθονο πάγο.

Αντίστοιχα το Moscow Mule  που αποτελείται από 40 ml βότκα, 20 ml φρέσκο χυμό Lime,το απογεμίζουμε με ginger beer, και για γαρνίρισμα μια φέτα lime σε μια χάλκινη κούπα mule.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βότκα με Southern Comfort, όπου λέγεται Missouri Mule ή να την αντικαταστήσουμε με Jamaican ρούμι όπου είναι το Jamaican Mule.

Ένα από τα κοκτέιλ που είναι σχετικά δυνατό αλλά ταιριάζει στο ψήσιμο είναι το Sex on the Beach λόγω της δροσιστικής τους γεύσης που φαίνεται να κόβει τα λιπαρά και τα βαριά φαγητά.

Αποτελείται από 40 ml βότκα, Peachtree 20 ml, 50 ml χυμό κράνμπερι και 50 ml χυμό πορτοκάλι, μπορεί να γίνει μια παραλλαγή και να δημιουργηθεί το Sex in the Driveway, που αντί για κράνμπερι χυμό να προσθέσεις Sprite και blue curacao.

 

Image After Drink

 

Ποια κοκτέιλ είναι ιδανικά για μετά το ψήσιμο;

 

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα Digestifs κοκτέιλ, που βοηθάνε στη διαδικασία της χώνεψης μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Το Digestif κοκτέιλ σε αντίθεση με το Aperitif, περιέχει περισσότερο αλκοόλ και είναι περισσότερο γλυκό, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγχέεται με τα dessert κοκτέιλ που είναι πιο ελαφριά όσον αφορά το αλκοόλ αλλά πιο γλυκά.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι ενισχυμένοι οίνοι, παλαιωμένα αποστάγματα, brandies, grappas, whiskeys, κονιάκ, anejo tequilas και λικέρ βοτανικά και πικρά.

Η θερμοκρασία των Digestif ποτών συνήθως είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και η κατανάλωση τους γίνεται σε μικρά ποτήρια χωρίς πάγο.

Αν είσαι λάτρης του καφέ, το Espresso Martini είναι ιδανικό και αποτελείται από 40 ml Vodka, 20 ml λικέρ καφέ, 1 δόση Espresso, 10 ml σιρόπι ζάχαρης, για γαρνίρισμα 3 κόκκους καφέ όπου ο κάθε κόκκος συμβολίζει την ευημερία, υγεία και χρήμα (χωρίς πάγο).  Στην EBS σημαίνει work hard, spirit & soul.

Το Brandy Alexander περιέχει 40 ml Brandy, 20 ml Dark Cacao Liquer και 40 ml γάλα, για γαρνίρισμα τριμμένο μοσχοκάρυδο.

*Καλοκαιρινό tip: αντί για γάλα, μπορείς να προσθέσεις μια μπάλα παγωτό στρατσιατέλα ή όποια άλλη γεύση σου αρέσει.

Τρίτο το Sazerac, έχει 60 ml κονιάκ, 10 ml σιρόπι ζάχαρης, 3 σταγόνες Peychauds  Bitters και το απογεμίζουμε με Absinthe. Για γαρνίρισμα προσθέτουμε μια φλούδα λεμονιού.

Αποτελεί καλό Digestif κοκτέιλ λόγω του κονιάκ που περιέχει.

Όπως φημίζεται από παλιά ο Ernest Hemmingway μετά το φαγητό του πάντα απολάμβανε ένα καλό κονιάκ.

Ρίξε μια ματιά στον Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων μας για να μάθεις με ποια μεθοδολογία να φτιάξεις τα παραπάνω κοκτέιλ, και tips ώστε να γίνεις κορυφαίος Bartender με τα μαθήματα Mixology