Γιατί και πώς να προετοιμαστείς για έναν διαγωνισμό Bartending ;

 

Όλο και περισσότεροι Bartenders συμμετέχουν σε διαγωνισμούς Bartending, τι είναι αυτό που τους ωθεί και σε τι τους επωφελή;

 

Οι περισσότεροι Bartenders  πηγαίνουν για να συναντήσουν παλιούς συναδέλφους και να γνωρίσουν ταλαντούχους Bartenders, μέλη των media, αντιπροσώπους των brands, πιθανούς sponsors.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της καριέρας σου, η δικτύωση.

 Πολλές καλές ευκαιρίες εργασίας δεν δημοσιοποιούνται. Επομένως, χρειάζεσαι να έχεις τέτοιο κοινωνικό κύκλο για να τις κατακτήσεις.

 

Image Bartender-pouring-drink

 

Ποια είναι τα έμμεσα οφέλη ;

Εκτός από τους πρωτοφανείς λόγους των δημόσιων σχέσεων, υπάρχουν και έμμεσα οφέλη όπως η καλύτερη διατήρηση και πρόσληψη του προσωπικού.

Οι περισσότεροι επιθυμούν να εργάζονται σε επιχειρήσεις με φήμη για την αριστεία και το γεγονός ότι συμμετέχουν σε έναν διάσημο διαγωνισμό κοκτέιλ λέει πολλά για το είδος των ανθρώπων που εργάζονται μαζί σου.

Το κυριότερο πλεονέκτημα, τα επιπλέον μαθήματα, οι συμβουλές και οι γνώσεις που εκλαμβάνεις όπως ( η εκμάθηση νέων τεχνικών, νέων συστατικών ή νέων αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας) μπορούν να ενσωματωθούν στη δημιουργία μιας ανώτερης εμπειρίας για τους πελάτες σου.

 

Πώς να προετοιμαστείς για έναν διαγωνισμό Bartending;

Αποφάσισες λοιπόν να συμμετάσχεις σε έναν cocktail διαγωνισμό αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;

 Πρέπει να δημιουργήσεις υπέροχα κοκτέιλ που να είναι γεμάτα έμπνευση και υψηλής ποιότητας, ενώ παράλληλα θα ανταγωνιστείς τους Bartenders σε όλο τον κόσμο.

Σου φαίνεται τρομακτικό; Μην πανικοβάλλεσαι, θα σε βοηθήσουμε...

Ακολούθησε αυτές τις παρακάτω συμβουλές για να έχεις μεγάλες πιθανότητες να επιτύχεις σε έναν Cocktail διαγωνισμό.

 

Image Serving-cocktails-competition

 

  • Το λιγότερο είναι περισσότερο

Ξεκίνα με αυτά που γνωρίζεις.

Ως Bartender, γνωρίζεις ήδη πολλά για τα κοκτέιλ και πιθανότατα γνωρίζεις και τους συνδυασμούς γεύσεων. Χρησιμοποίησε αυτό προς όφελός σου. Το παλιό ρητό "τα λιγότερα είναι περισσότερα" είναι τόσο εφαρμόσιμο σε έναν διαγωνισμό bartending και σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς κοκτέιλ.

Μην προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις περίτεχνα, μοναδικά συστατικά στην παρασκευή κοκτέιλ. Ένα κοκτέιλ με λικέρ τουρσί ντόνατ είναι περισσότερο ρίσκο από όσο μπορείς να αντέξεις. Να θυμάσαι τα βασικά κοκτέιλ και τους γευστικούς συνδυασμούς. Ένα κοκτέιλ πρέπει να έχει καλή γεύση, είναι τόσο απλό!

Ανάπτυξε τις δεξιότητές σου με τον Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων Bartender μας. Ρίξε μια ματιά.

  • Μάθε για το Brand του διαγωνισμού

Οι διαγωνισμοί συνήθως έχουν ένα Brand ως χορηγό. Οι κριτές του διαγωνισμού περιμένουν από εσένα να έχεις κάποιες γνώσεις σχετικά με το Brand για να φτιάξεις ένα απολαυστικό κοκτέιλ.

Για παράδειγμα, η Bacardi είναι χορηγός του διαγωνισμού και απαιτεί από εσένα να φτιάξεις ένα κοκτέιλ με ρούμι Bacardí. Μελέτησε τις γεύσεις, την ιστορία και τη ποικιλία του Brand. Οι Bartenders παγκόσμιας κλάσης είναι σε θέση να προσαρμόζουν τις συνταγές στα Brands , δημιουργώντας ξεχωριστά κοκτέιλ.

  • Μάθε από το παρελθόν

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την προετοιμασία σου είναι να παρακολουθήσεις παλαιότερους διαγωνισμούς. Παρακολούθησε μερικούς από τους καλύτερους στον κόσμο του bartending να ξεπερνούν τα όρια και να μάχονται μεταξύ τους.

Μάθε πώς συνθέτουν τον εαυτό τους, πώς φτιάχνουν το κοκτέιλ, πώς συγκεντρώνουν τις γεύσεις και πώς το παρουσιάζουν. Ίσως βρεις ένα παρόμοιο στυλ πάνω στο οποίο μπορείς να χτίσεις το δικό σου στυλ.

  • Η ομιλία σου στον διαγωνισμό

Οι διαγωνισμοί κυρίως είναι Brand Marketing Events και έχει πολύ σημασία ο τρόπος που παρουσιάζεις το κοκτέιλ με βάση το Brand του διαγωνισμού,

Οπότε οι κριτές θα κρίνουν τον τρόπο που συνδέεσαι με το κοκτέιλ, για αυτό καλό θα ήταν να αναφερθείς στον λόγο σου ως προς τους οικοδεσπότες του διαγωνισμού με ένα προσωπικό ευχαριστώ, είτε να φροντίσεις να αλληλεπιδράσεις σε προσωπικό επίπεδο με τους κριτές.

  • Προετοίμασε το stock σου

Βρίσκεσαι λοιπόν στη μέση ενός διαγωνισμού κοκτέιλ και φτιάχνεις ένα πολύπλοκο κοκτέιλ που έχεις τελειοποιήσει εδώ και εβδομάδες, αλλά ξαφνικά δεν έχουν τα bitters που χρειάζεσαι! Σταθμοί πανικού.

Ένας διαγωνισμός bartender είναι πιθανό να έχει όλα όσα χρειάζεσαι, αλλά είναι πάντα καλό να ελέγχεις. Ακόμα καλύτερα, αν αμφιβάλλετε ότι ο διαγωνισμός έχει ένα συγκεκριμένο συστατικό ή εξοπλισμό, απλά πάρε το μαζί σου. Το να είσαι προετοιμασμένος είναι μια από τις πιο σημαντικές σκέψεις στο bartending. Το βραβείο του Bartender της χρονιάς δεν κερδίζεται με το να το "επινοείς".

  • Κάθε διαγωνισμός έχει διαφορετικούς κανόνες

*Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι κάθε διαγωνισμός αντιπροσωπεύει διαφορετικό Brand, επομένως πρέπει να δώσεις πολύ σημασία στις ειδικές οδηγίες επειδή οι κανόνες διαφέρουν.

Για παράδειγμα, ορισμένοι διαγωνισμοί μπορεί να επιβάλλουν ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσότερα από τέσσερα συστατικά κατά την παρασκευή ενός κοκτέιλ. Άλλοι μπορεί να έχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόση ποσότητα ενός συγκεκριμένου αποστάγματος (π.χ. 30 ml) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε δημιουργία.

Για να κάνεις τη δημιουργία του κοκτέιλ σου πρωτότυπη και αξέχαστη. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να γίνει με την προσθήκη ενός μοναδικής γαρνιτούρα, άλλες φορές μπορεί να γίνει με τη δημιουργία μιας μοναδικής, αφηγηματικής μορφής       (storytelling), η οποία θα "τραβήξει" την κριτική επιτροπή και θα την κάνει να υποστηρίξει την επιτυχία σου.

 

Image Live-Bar Goa

 

Η κριτική επιτροπή των διαγωνισμών και οι βασικοί πυλώνες κρίσης

Υπάρχει μεγάλη παρανόηση σχετικά με το τι πραγματικά αναζητούν οι κριτές σε αυτούς τους διαγωνισμούς κοκτέιλ.

 Δεν αναζητούν απαραίτητα τους Bartenders με τις μεγαλύτερες ικανότητες, το πιο πρωτότυπο κοκτέιλ ή την πιο φανταχτερή παρουσίαση. Αντίθετα, αναζητούν στην πραγματικότητα ένα μείγμα όλων αυτών των παραγόντων, με τον κατάλληλο συνδυασμό. Οι τρεις παράγοντες που αναφέρονται συχνότερα από τους κριτές για την απονομή των κορυφαίων βραβείων περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Γεύση και ισορροπία
  • Παρουσίαση
  • Bartender skills

Ένα κοκτέιλ πρέπει να είναι γευστικό, φυσικά, και πρέπει επίσης να έχει τη σωστή ισορροπία γλυκού, ξινού ή πικρού.

  • Φτιάχνοντας την ίδια συνταγή κοκτέιλ ξανά και ξανά, θα μάθεις πώς ακόμη και μια μικρή απόκλιση από τη συνταγή μπορεί να βγάλει το κοκτέιλ από την ισορροπία.
  • Όσον αφορά την παρουσίαση, ένα κοκτέιλ πρέπει οπωσδήποτε να είναι αξέχαστο, όσον αφορά το χρώμα, την εμφάνιση, τη γεύση και τον τρόπο που παρουσιάζεται στο ποτήρι. Εδώ υπάρχουν πολλά περιθώρια για να είσαι πολύ δημιουργικός και πρωτότυπος.

Και ακριβώς αυτά τα στοιχεία εξασφαλίζουμε στην Kos, European Bartender School, στους μαθητές μας, πρακτική κάθε μέρα αμέτρητες ώρες, masterclasses, mixology, free pour και flair για την καλύτερη παρουσίαση.

  • To Bartender skill, είναι αυτό που έχει παρερμηνευτεί, καθώς δεν είναι μόνο οι κορυφαίοι Bartenders που εργάζονται στα καλύτερα Bars του κόσμου που μπορούν να κερδίσουν.

Είναι η ικανότητα του Bartender να συνδυάζει όλα τα παραπάνω άρτια και ταυτόχρονα να κάνει τους κριτές να νιώσουν άνετα και να διασκεδάζουν.

Νικητής θα είναι αυτός που θα μπορεί να επιδείξει την πραγματική τέχνη του να είσαι Bartender, όχι μόνο την ικανότητα του να είσαι Bartender.

Νιώθεις ότι θέλεις να επιδείξεις την πραγματική τέχνη του Bartending, τότε παρακολούθησε τον Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων για να ζήσεις τη μοναδική εμπειρία