Το bartending μπορεί να έχει να κάνει κυρίως με το τελικό προϊόν αλλά συμπεριλαμβάνει επίσης και το να δημιουργείς μία ευχάριστη εμπειρία για τους πελάτες σου, να τους γοητεύεις και να τους ψυχαγωγείς, και να τους κάνεις και κάποια κόλπα. Αυτό δεν συμβαίνει απλά για να κερδίσεις παραπάνω πουρμπουάρ αλλά είναι ένας τρόπος να δείξεις το πάθος σου για το bartending και να αποδεικνύεις πως είσαι καλός στη δουλειά σου. Το flair - ή αλλιώς στυλ - στο bartending είναι κάτι που γίνεται αβίαστα και όπως εξηγεί ο κορυφαίος bartender της Νέας Υόρκης, Chris Cardone, ενώ η τεχνική ‘exhibition flair’ είναι για διαγωνισμούς, η τεχνική ‘working flair’ είναι πιο πρακτική, ιδανική για εκείνους που εργάζονται σε μπαρ που έχουν πολύ δουλειά διότι δεν πρέπει να παίρνει πολύ χρόνο να σερβίρεις το κοκτέιλ στον πελάτη.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να θυμάσαι πριν ξεκινήσεις να κάνεις cool κόλπα. Η εξάσκηση είναι το βασικό. Αυτό σημαίνει να βρεις την ισσοροπία σου και να εξασκήσεις τα flips και τα spins στον χώρο σου ώστε να αποφύγεις οποιαδήποτε αντιεπαγγελματικά λάθη, όπως το να χύσεις κάποιο ποτό ή να σπάσεις κάποιο μπουκάλι. Επίσης, είναι καλό να χρησιμοποιείς τα δικά σου εργαλεία ώστε να προσαρμοστείς στο βάρος, το σχήμα και το μέγεθος τους. Άλλο ένα πράγμα να θυμάσαι είναι πως κόλπα με μπουκάλια και shaker στο μπαρ θα πρέπει να γίνονται σε απόσταση ασφαλείας από το κοινό σου.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους καλύτερους τρόπους να προσθέσεις αυτό το κάτι στο σερβίρισμα σου. 

Χαρτοπετσέτες – μια πολύ απλή κίνηση, αλλά μία που ξεχωρίζει τον bartender από το υπόλοιπο προσωπικό του μπαρ, όπου οι χαρτοπετσέτες στροβιλίζονται οριζόντια πάνω στο μπαρ ώστε να σταθεί πάνω τους ένα ποτήρι. Με περισσότερη εξάσκηση η χαρτοπετσέτα μπορεί να στροβιλίσει στον αέρα και να πιαστεί με το πίσω μέρος του χεριού και μετά να ακουμπήσει πάνω στο μπαρ γυρνώντας το χέρι. Το επόμενο στάδιο είναι να στροβιλίσει η χαρτοπετσέτα επάνω στον αγκώνα πριν ακουμπήσει στο χέρι και έπειτα στο μπαρ. 

Το 'stall' – Αυτό το απλό κόλπο περιλαμβάνει το να πιάσεις και να στερεώσεις ένα μπουκάλι όρθιο στο πίσω μέρος του χεριού σου. Όταν προσγειωθεί το μπουκάλι το χέρι, πρέπει να πλαισιώσει το μπουκάλι σαν μαξιλάρι ώστε να σταθεροποιηθεί. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές αυτού του κόλπου χρησιμοποιώντας διάφορα σημεία του σώματος ώστε να ισορροπήσει το μπουκάλι, όπως ο αγκώνας, ο πήχης ή ακόμα και το κεφάλι. Από την αρχική θέση του μπουκαλιού μπορεί να αναποδογυρίσει κάθετα ή μπορεί ο λαιμός του μπουκαλιού να πιαστεί με το χέρι, έτοιμο να σερβιριστεί το ποτό στο ποτήρι.

Multi pour

Bar flair multi pour

Αυτός είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να αποφευχθούν αχρείαστες επαναληπτικές κινήσεις και παράλληλα να αναδειχθεί το ταλέντο σου. Όταν ένα shaker περιέχει ποτά και πάγο μπορεί να στοιβαχτεί πάνω από ένα άλλο και να τοποθετηθεί ένα σουρωτήρι σε αυτό που βρίσκεται από πάνω. Εφόσον τα ποτήρια είναι στην σωστή απόσταση τα στοιβαγμένα shaker μπορούν να μπουν σε μία οριζόντια καμπυλωτή καμάρα και έτσι τα ποτά θα χυθούν στα ποτήρια μέσα από τα κενά που υπάρχουν μεταξύ των shaker. Αυτό μπορεί να γίνει με όσα ποτά θέλεις, ανάλογα βέβαια τον αριθμό των διαθέσιμων shaker!

Ζογκλερικά και περάσματα –οι bartender πάντα εντυπωσιάζουν με την ικανότητα τους να πετάνε και να πιάνουνε πάγο σε ποτήρια, να κάνουν spin και flip σε μπουκάλια και με το λεγόμενο ‘shadow pass’ - το 'πέρασμα σκιά' - όπου πετάνε και πιάνουν ένα μπουκάλι πίσω από την πλάτη τους (με την επιλογή του να χρησιμοποιηθεί το μπροστινό μέρος του χεριού και στη συνέχεια το πίσω μέρος). Όταν πλέον αυτό το κόλπο, το να πετάς και να πιάνεις μπουκάλι που στροβιλίζεται στον αέρα γίνεται με άνεση, το επόμενο στάδιο είναι να το κάνεις με περισσότερο από ένα μπουκάλι, σαν ζογκλέρ! Αρχικά σιγουρέψου πως νιώθεις άνετα με το να πιάνεις ένα μπουκάλι ενώ έχεις άλλο ένα ή δύο στο χέρι σου πριν αποπειραθείς να πετάξεις και να πιάσεις πολλαπλά μπουκάλια μαζί.

EBS Flair course

Παίζοντας με την φωτιά –πρόσεχε μην καείς! Η φωτιά είναι το απόλυτο κόλπο που κερδίζει όλα τα βλέμματα του κοινού σου αλλά είναι και το πιο επικίνδυνο, οπότε σιγουρέψου πως ξέρεις τι κάνεις πριν προσπαθήσεις να την χρησιμοποιήσεις ζωντανά. Με cocktail όπως το Blue Blazer, μπορείς να στήσεις ολόκληρη παράσταση, βάζοντας φωτιά σε ρούμι και νερό που βράζει και έπειτα να τα κάνεις long-pouring από ένα μεταλλικό ποτήρι σε ένα άλλο, πριν αποτελειώσεις το θέαμα με τον καπνό που θα δημιουργηθεί χύνοντας το ποτό σε ένα ξεχωριστό ποτήρι.

Bar flair fire

The chin stack (στοίβαγμα με το πηγούνι) – Αυτό θέλει λίγη δουλίτσα, και παρόλο που δεν έχει κάποια πρακτική καθημερινή χρήση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τελειοποιήσεις την ισορροπία σου. Ξεκίνα με το να ισορροπήσεις ένα αναποδογυρισμένο μπουκάλι με το στόμιο του μπουκαλιού στο πηγούνι σου. Το επόμενο βήμα είναι να δεις πόσα παραπάνω μπορείς να ισορροπήσεις στην βάση του μπουκαλιού, άλλο ένα μπουκάλι στο πλάι του και ύστερα ποτήρια που περιέχουν ποτά. Αυτό είναι το στοίβαγμα και μπορεί να γίνει όσο ψηλό μπορείς να το φτάσεις. Υπάρχει η επιλογή του να τοποθετήσεις βρεγμένες χαρτοπετσέτες ενδιάμεσα των μπουκαλιών και των ποτηριών για να κάνεις το στοίβαγμα πιο σταθερό. Αυτό το κόλπο είναι πραγματικά σαν βγαλμένο από τσίρκο οπότε ξεκίνα σιγά σιγά.

Εάν ψάχνεις να βελτιώσεις τις ικανότητες σου στο flair, δηλαδή στο στυλ σου ως bartender, γιατί να μη μάθεις από τους καλύτερους; Η European Bartender School προσφέρει το μάθημα Διεθνής Κύκλος Μαθημάτων Bartending σε μια ποικιλία συναρπαστικών προορισμών σε όλο τον κόσμο όπου μπορείς να μάθεις κόλπα και ταλέντα από τους κορυφαίους bartender.