To flaming χρησιμοποιεί τα έλαια από φρέσκα εσπεριδοειδές φρούτα - κυρίως από πορτοκάλια - για να παραχθεί μια πυροτεχνική έκθεση πάνω στο cocktail. Είναι μία επιδεικτική τεχνική bartending που δεν χρησιμοποιείται συχνά αλλά προσφέρει πολλά παραπάνω από θέαμα σε ένα ποτό. Παρακάτω θα απαντήσουμε στο γιατί χρησιμοποιείται το flaming σε ένα ποτό, σε ποια ποτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική και πως γίνεται το flaming.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο όρος flaming συχνά συσχετίζεται με ένα φλεγόμενο ποτό, όπως τα φλεγόμενα σφηνάκια. Στις ορολογίες του bartending δεν λέμε πως κάνουμε flaming σε ένα σφηνάκι - ούτε βέβαια είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό - όμως θα βρεις θαμώνες που παραγγέλνουν 'shots flaming' και σε αυτήν την περίπτωση εννοείται κάτι που φλέγεται αλλά δεν εννοείται η τεχνική για την οποία συζητάμε εδώ. Η τεχνική του flaming με φλούδα εσπεριδοειδών είναι μόνο για cocktail.
Γιατί;
Παρόλο που τα θεατρικά της τεχνικής flaming είναι ευρέως γνωστά, ο πραγματικός λόγος που χρησιμοποιείται δεν είναι για να εντυπωσιαστεί το κοινό και να στραφεί η προσοχή στο ίδιο το cocktail, αν και πάντα υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα. Συνήθως θα κόψουμε ή θα στρίψουμε την φλούδα ενός εσπεριδοειδούς φρούτου για να το βάλουμε πάνω από το τελειωμένο ποτό για να βγάλει τα υγρά του και να προστεθούν οι μυρωδιές του στο ποτό ως τελική γαρνιτούρα. Βάζοντας αυτά τα έλαια στην φλόγα τα ζεσταίνει και γίνεται καραμελοποίηση, και η χρήση της φωτιάς προσθέτει μία ελαφριά καπνιστή μυρωδιά στις ήδη υπάρχουσες ενός cocktail. Έρευνες λένε πως η οσμή αποτελεί το 70-80% των γεύσεων που γευόμαστε οπότε οι αλλαγές που παράγονται από το flaming των ελαιών μπορούν να αλλάξουν δραματικά το αποτέλεσμα του ποτού στο οποίο θα προσθέσεις την γαρνιτούρα.
Πως;
Παρά την περίπλοκη εμφάνιση του το flaming είναι μια εύκολη δεξιότητα να τελειοποιήσεις. Υπάρχουν δύο πράγματα που θα χρειαστείς εκτός από το cocktail σου, το επιλεγμένο εσπεριδοειδές φρούτο σου και ένα ξύλινο σπίρτο. Όπως προαναφέρθηκε μία φλούδα πορτοκαλιού είναι η πιο κοινή φλούδα που χρησιμοποιείται αλλά όλα τα εσπεριδοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα αρώματα και οι γεύσεις των ελαιών είναι διαφορετικοί στο καθένα. Δες εδώ πως να κάνεις flaming σε ένα ποτό:
- Κόψε την φλούδα του φρούτου σε κυκλικό σχήμα από το εσπεριδοειδή φρούτο, περίπου μία ίντσα σε διάμετρο. Σε αντίθεση με το όταν κόβεις 'twist', σε αυτήν την περίπτωση θέλεις να περιέχει μια μικρή ποσότητα ψίχας.
- Πάρε το σπίρτο σου και άναψε το. Κράτα το πάνω από το στόμιο του ποτηριού του cocktail σου.
- Πάρε την φλούδα του φρούτου και κράτα την κοντά στην φλόγα για 5 δευτερόλεπτα ενώ είναι στραμμένο προς το πάνω μέρος του ποτηριού, και σφίξε απότομα την φλούδα για να βγάλει τα έλαια της μέσα από την φλόγα και κατά μήκος του ποτού. Πρόσεξε μην κάψεις τα δάχτυλα σου!
- Σβήσε την φλόγα και πέταξε το σπίρτο.
Τα σπίρτα προτιμώνται πολύ περισσότερο από τους αναπτήρες, όχι μόνο για την έξτρα δόση θεαματικότητας τους ή λόγω του 'old-school' στοιχείου τους αλλά επειδή το υγρό που χρησιμοποιείται στους αναπτήρες μολύνει τα έλαια με μια δυσάρεστη γεύση. Αυτό είναι πολύ καλό να το ξέρεις και να το θυμάσαι μιας και μπορεί να χαλάσει ένα τέλεια δημιουργημένο cocktail με flaming.
Δημοφιλή Ποτά
Τα cocktail που ίσως θέλεις να δοκιμάσεις με την τεχνική flaming είναι τα: cosmopolitan, negroni, sazerac, martini, rusty nails και άλλα αλκοολούχα ποτά. Αυτό δε σημαίνει πως η τεχνική λειτουργεί μόνο σε αυτά τα ποτά βέβαια, είναι πολλά τα κοκτέιλ και μεγάλης ποικιλίας τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε craft cocktail μπαρ στα οποία ταιριάζει το flaming, για να προσθέσει μια διαφορετική γεύση και ίσως, λέμε ίσως, και για να προστεθεί μια θεατρικότητα στο cocktail!