Στην επάνω φωτογραφία απεικονίζεται η Charlotte Voisey, πρώην bartender και νυν ambassador του portfolio της William Grant & Sons USA. Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτηθείς τι είναι ο brand ambassador- στη βιομηχανία ποτών, είναι οποιοσδήποτε υποστηρίζει ενεργά συγκεκριμένες μάρκες ως επάγγελμα. Παρόμοια με τον Nadal, τον Pitbull, τον Robin Thicke και τη Mila Kunis, αυτοί οι τύποι προωθούν και παρουσιάζουν τις μάρκες τους σε εκδηλώσεις και χώρους. Πιθανότατα θα έχεις ήδη συναντήσει αρκετούς από αυτούς χωρίς να το ξέρεις κι εσύ! Σκέψου το: Έχεις πάει ποτέ σε ένα πολυτελές μπαρ και έχεις νιώσει έκπληξη όταν ο bartender έφτιαξε το αγαπημένο σου κοκτέιλ με μια εξωτική μάρκα αντί για κανονική βότκα, ρούμι ή άλλο λικέρ; Πιθανότατα εκεί συνάντησες έναν brand ambassador.

Οι brand ambassadors λειτουργούν ως το επαγγελματικό πρόσωπο της μάρκας, γεφυρώνοντας το συχνά ευρύ χάσμα μεταξύ των τμημάτων μάρκετινγκ, των bartenders και εσένα, του καταναλωτή.

Image Bartending 1

Εξαιρετική παρουσίαση κοκτέιλ και εξαιρετική προώθηση του προϊόντος

Ο τελικός στόχος του brand ambassador είναι να κάνει τους ανθρώπους να πίνουν ένα συγκεκριμένο brand αντί για ένα άλλο, και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Μπορεί περιστασιακά να δεις έναν brand ambassador να επιδεικνύει πώς να φτιάχνει ποτά στην τηλεόραση, ή σε ένα φεστιβάλ κρασιού και φαγητού ή σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, αλλά όλο και πιο συχνά, οι brand ambassadors εργάζονται παρασκηνιακά. Ο bartender θεωρείται φύλακας, αφού είναι αυτός που σερβίρει τα ποτά, οπότε οι brand ambassadors αφιερώνουν πολύ χρόνο εστιάζοντας στους bartenders, τους διευθυντές μπαρ και τους ιδιοκτήτες μπαρ. Διεξάγουν εκπαιδεύσεις και γευσιγνωσίες, φιλοξενούν δείπνα και εκδηλώσεις, και ακόμη και ηγούνται εκπαιδευτικών ταξιδιών. Έτσι, αν νομίζεις ότι το να είσαι bartender είναι γαμάτο, το να είσαι brand ambassador είναι ακόμα πιο γαμάτο!

Η πλειονότητα των Brand Ambassadors είναι πρώην bartenders που βρήκαν έναν τρόπο να κερδίζουν ένα καλό εισόδημα χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τον κλάδο που αγαπούν. Ο ρόλος του Brand Ambassador είναι σχετικά νέος και αρχικά, ήταν μια δύσκολη δουλειά. Αλλά με την πρόσφατη αναγέννηση των κοκτέιλ, όλο και περισσότερες μάρκες βλέπουν την αξία της πρόσληψης κάποιου που θα εκπροσωπεί τα προϊόντα τους, και αυτό που αρχικά ήταν βασικά ένας εκπαιδευτικός ρόλος έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο σημαντικό.

Να σημειωθεί ότι είναι σπάνιο να βρεις έναν Brand Ambassador που δεν ήταν πρώτα bartender. Πρώτα απ' όλα, ένας brand ambassador πρέπει να είναι σε θέση να σχετίζεται με τους bartenders, καθώς θα περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του εκπαιδεύοντάς τους, κάνοντας εκδηλώσεις μαζί τους ή όντας στα μπαρ τους. Αν δεν έχει βρεθεί εκεί ο ίδιος, η εξομοίωση με τους bartenders μπορεί να είναι δύσκολη. Επιπλέον, οι brand ambassadors απαιτούν ένα σύνολο δεξιοτήτων που οι καλοί bartenders συνήθως έχουν ήδη: πρέπει να είσαι καλός με τους ανθρώπους, να ξέρεις να είσαι καλός οικοδεσπότης, να έχεις αυτοπεποίθηση και καλή αίσθηση του χιούμορ και προφανώς βοηθάει να μπορείς να φτιάχνεις καλά ποτά και να έχεις ένα σταθερό επίπεδο γνώσεων για τα οινοπνευματώδη ποτά.

Jacob Grier, Bartender/Cocktail consultant: "Τα τελευταία τρία χρόνια, είχα μια από τις πιο διασκεδαστικές δουλειές που έχει να προσφέρει ο κλάδος της φιλοξενίας: brand ambassador για μια μεγάλη εταιρεία αλκοολούχων ποτών. Το να είσαι brand ambassador σημαίνει ότι μπορείς να είσαι bartender χωρίς να δεσμεύεσαι για πραγματικές βάρδιες. Μπορείς να είσαι πωλητής χωρίς να χρειάζεται να κάνεις πωλήσεις. Πληρώνεσαι για να συνδυάζεις τους ρόλους του εκπαιδευτή, του ενθουσιώδους και του bon vivant. Ταξιδεύεις. Επισκέπτεσαι τα καλύτερα μπαρ και τους καλύτερους bartenders σε όλη τη χώρα, δοκιμάζεις τα ποτά τους και βάζεις τον λογαριασμό στην κάρτα της εταιρείας. Η δουλειά έχει τα τυχερά της".

Ωστόσο, δεν είναι πάντα καλές οι στιγμές- οι brand Ambassadors πρέπει επίσης να επιδεικνύουν κάποια αυτοσυγκράτηση. Συχνά θα βρεθείς σε ρόλο οικοδεσπότη, οπότε πρέπει να χειρίζεσαι καλά τον εαυτό σου και να είσαι ο υπεύθυνος σε κάθε ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Brand Ambassadors δεν ξέρουν πώς να διασκεδάζουν, αλλά οι καλύτεροι ξέρουν πότε να παραγγείλουν ένα τακτικό tonic water, προσποιούμενοι ότι πρόκειται για G&T, ή πότε να σταματήσουν τη βραδιά και να πάνε σπίτι τους πριν παρασυρθούν σε ένα ξενύχτι.

Η Amanda Boccato είναι η πρέσβειρα της μάρκας Lillet στις ΗΠΑ, ενός γαλλικού απεριτίφ που διανέμεται στην Αμερική από την William Grant & Sons.

Amanda, πώς βρέθηκες στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών;

"Το 2006, έφτιαχνα κοκτέιλ "νιρβάνα" με φράουλες σε ένα μπαρ που έκτοτε έκλεισε στο Meat Packing District [στη Νέα Υόρκη], για το οποίο ο Dale Degroff ήταν σύμβουλος. Εκείνη την εποχή είχα την τύχη να γνωρίσω την Audrey Saunders, χάρη σε έναν κοινό φίλο. Μετά από μια μακρά και προσεκτική συνέντευξη, με πήρε υπό την προστασία της στο Pegu Club. Όχι μόνο μου έμαθε να στέκομαι πιο όρθια ως γυναίκα, αλλά εκπαίδευσε και τον ουρανίσκο μου με έναν οργανικό τρόπο που οι περισσότεροι δεν θα έχουν την τύχη να βιώσουν. Μέσα από την καθημερινή διαδραστική εκπαίδευση, μυήθηκα στον απέραντο κόσμο των αποσταγμάτων, των βάμματων, των γεύσεων, των αρωμάτων και των οσμών. Δεν είχα ιδέα ότι θα γινόμουν μέλος μιας ομάδας που θα αποκαλούσα οικογένεια, τώρα περισσότερα από έξι χρόνια αργότερα".

Πώς έγινες brand ambassador; Είχες ακούσει ποτέ πριν για τη θέση αυτή;

"Σπούδασα μάρκετινγκ και διαφημιστική επικοινωνία, καθώς και μέσα ενημέρωσης και κινηματογράφο, ενώ δούλευα στο κολλέγιο στο μπαρ. Έχω πάθος για όλα τα παραπάνω. Ο ρόλος του brand ambassador στη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών συνδυάζει ιδανικά αυτούς τους τομείς, οπότε τον αναγνώρισα ως κάτι που θα μπορούσα να κάνω ευχαρίστως από νωρίς. Οι brand ambassadors πριν από την εποχή μου όρισαν πραγματικά αυτόν τον ρόλο και αυτοί που θα συνεχίσουν να το κάνουν και μετά την εποχή μου. Η δουλειά είναι πολύ εξελικτική και μαζί με αυτό, αυτό που εσύ την αξιοποιείς".

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος της εργασίας σου;

"Το καλύτερο μέρος της δουλειάς ήταν να γνωρίσω τους ανθρώπους στις διάφορες αγορές μου. Η εθνική επικράτεια μου επέτρεψε να γνωρίσω την Αμερική πολύ καλά. Δεν πρόκειται να πω ψέματα - είμαι γυναίκα της Νέας Υόρκης, γεννήθηκα και μεγάλωσα, και μαζί με αυτό ήρθε και η αντίληψη: "Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να βρεις στη Νέα Υόρκη!". Αυτό δεν ισχύει ακριβώς στη σκηνή των μπαρ πλέον. Οι άνθρωποι κάνουν μερικά ασυνήθιστα και τρελά πράγματα σε όλη τη χώρα και τον κόσμο. Είχα την ευχαρίστηση να επισκεφθώ πολλές υπέροχες πόλεις και κωμοπόλεις που διαθέτουν μεγάλο ταλέντο σε αυτόν τον κλάδο. Ένα άλλο προνόμιο είναι ότι είχα την πολυτέλεια να κάνω κάποιες σπουδές στο Μπορντό, [Γαλλία], από καιρό σε καιρό, από όπου προέρχεται το υπέροχο υγρό Lillet".

Ποια είναι η λιγότερο αγαπημένη πτυχή της δουλειάς σου;

"Ο ρόλος αλλάζει κάθε μέρα και, με αυτό το δεδομένο, είναι μερικές φορές κουραστικό να ορίζω τι κάνω στην οικογένεια και τους φίλους μου, ακόμα και στο αφεντικό μου! Γι' αυτό, έχουμε σπουδαίες εξορμήσεις ambassador στο William Grant & Sons για υποστήριξη, όπου οι περίπου 20 από εμάς ενωνόμαστε γύρω από φωτιές και ξυπνάμε τα ξημερώματα για να φτιάχνουμε φρέσκους χυμούς ο ένας για τον άλλον. Είναι κάτι πολύ όμορφο. Τα πρόσωπα του χαρτοφυλακίου της William Grants & Son είναι μια πραγματικά ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων που φροντίζουν, έχουν ταλέντο, συλλέγουν χόμπι, είναι έξυπνοι και έχουν πολύ διαφορετικό υπόβαθρο".

Image Bartening 2

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για αυτή τη δουλειά;

"Μερικές φορές βρίσκομαι σε ένα γραφείο, αλλά τις περισσότερες φορές βρίσκομαι σε ένα αεροπλάνο καθ' οδόν προς μια αγορά για μια εμπορική έκθεση ή μια εκδήλωση για την κυκλοφορία ενός προϊόντος. Κάποιες φορές είμαι διοργανωτής εκδηλώσεων, άλλες μέρες είμαι εκπαιδευτικός. Μερικές φορές έχεις μια πραγματικά λαμπερή μέρα όπου φτιάχνεις τα μαλλιά και τα νύχια σου για μια τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά συνήθως όχι. Θα ανοίξεις πολλά κουτιά, γι' αυτό επένδυσε σε έναν καλό κόφτη κουτιών και μην χρησιμοποιείς το μαχαίρι σου για τη γαρνιτούρα φρούτων γιατί θα το καταστρέψεις. Θα αναπτύξεις πραγματικές εργασιακές σχέσεις με όλους, από τον διανομέα της UPS μέχρι τη Μάρθα Στιούαρτ. Το δέρμα σου θα ξεσπάσει περιστασιακά με όλα τα αεροπορικά ταξίδια και θα πρέπει να μάθεις πώς να διατηρείς το σώμα σου σε βέλτιστη λειτουργία ανά πάσα στιγμή για να πετύχεις πραγματικά. Η υγεία σου είναι το μεγαλύτερο όπλο σου. Αυτή είναι μια πρόκληση στην επιχείρηση αλκοόλ. Πιες περισσότερο νερό παρά κοκτέιλ- φάε λαχανικά (συμβουλή: τα πράσινα). Τίποτα δεν μπορεί πραγματικά να σε προετοιμάσει για μια τέτοια δουλειά, αλλά θα είσαι προετοιμασμένος για πολλά στο μέλλον απλά εκτελώντας τις καθημερινές σου υποχρεώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρη σε συνθήκες πίεσης".

Εάν θέλεις και εσύ να ξεκινήσεις καριέρα ως Brand Ambassador είναι απαραίτητο να έχεις μια καλή βάση σε μια σχολή όπως η European Bartender School που συνεργάζεται με τα πιο κορυφαία Brands του κλάδου. Για αυτό παρακολούθησε τον Διεθνή Κύκλο Μαθημάτων Bartender μας και κατέκτησε νέες ευκαιρίες καριέρας.