Τι είναι η τεκίλα; Από τι φτιάχνεται; Αυτές, και άλλες ερωτήσεις απαντώνται παρακάτω!

Η τεκίλα είναι αποσταγμένη από τον χυμό της άφθονης καρδιάς του φυτού μπλέ αγαύη (γνωστό ως piña) και έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά του κόσμου. Παρόλο που είναι το βασικό συστατικό της κλασικής μαργαρίτας, είναι εξίσου δημοφιλή σερβιρισμένο σκέτο ή ακόμα και με λάιμ και αλάτι. 

Η τεκίλα όμως είχε μια περιπετειώδης ιστορία μέχρι να καταφέρει να κατακτήσει την πρωτιά στο μπαρ. Μάθε λίγα παραπάνω για το συγκεκριμένο ποτό, από που προήλθε, πως φτιάχνεται, και κάποιες από τις καλύτερες μάρκες που το εκπροσωπούν στις μέρες μας.

Διψασμένοι Κατακτήτες και Χωράφια με Κάκτους: Η Ιστορία της Τεκίλας

Η τεκίλα κατάγεται από την ομώνυμη πόλη του Μεξικού, Τεκίλα, που υπάρχει και σήμερα, 64 χιλ. περίπου έξω από την Γουαδαλαχάρα, στην πολιτεία Χαλίσκο.

Η τεκίλα υπάρχει από τον 16ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί κατακτητές ήπιαν όλο τους το μπράντυ και αποφάσισαν πως μάλλον έπρεπε να ξεκινήσουν να φτιάχνουν περισσότερο αλκόολ. Εκμεταλλέυτηκαν τα άφθονα χωράφια αγαύης που βρήκαν στην περιοχή για να παράγουν τα ποτά τους και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της διάσημης τεκίλας! 

Υπήρχε βέβαια και άλλο ένα βήμα, αλλά θα το συζητήσουμε αργότερα όταν αναφερθούμε στην απόσταξη.

Γύρω στα 80 χρόνια μετά την αρχική ανακάλυψη των κατακτητών ο Don Pedro Sanchez de Tagle ξεκίνησε να κάνει μαζική απόσταξη του ποτού στο Χαλίσκο, ονομάζοντας το ‘εκχύλισμα τεκίλας’. Ο Don Cenobio Sauza (ένα όνομα που πιθανόν γνωρίζετε από την δημοφιλή μάρκα τεκίλας Sauza) ήταν ο πρώτος που άλλαξε το όνομα σε σκέτο ‘τεκίλα’. 

Η τεκίλα, είτε η κίτρινη είτε η λευκή, είναι πολύ παρόμοια με το ποτό μεσκάλ, μάλιστα, η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ των 2 είναι ότι για την παραγωγή της τεκίλας η αγάυη περνάει από τον ατμό ή βράζεται. Στην πλειοψηφία της, η παραγωγή του μεσκάλ μαγειρεύει την αγαύη σε ξύλινες φωτιές, οι οποίες δίνουν την ξεχωριστή καπνιστή γεύση της. Στο ‘Venn Diagram', οι κύκλοι μεταξύ της τεκίλας και του μεσκάλ συμπλέκονται σε ένα ποτό με το όνομα ‘mixto τεκίλα’. Καθαρολόγοι μπορεί να χλευάζουν το ‘mixto’, αλλά κατα την γνώμη μας, είναι απόλυτα ευκολόπιοτο, ειδικά όταν αναμειγνύεται.

Διαφορετικά Είδη Τεκίλας

Blanco/Λευκή

Η ‘λευκή’ τεκίλα χαρακτηρίζεται από το ότι δεν παλαιώνεται, μάλιστα εμφιαλώνεται αμέσως (ή μέσα σε 2 μήνες) μετά την απόσταξη. Είναι η πιο έντονη ποικιλία με δυνατές γεύσεις αγαύης, και είναι τυπικά η ποικιλία που χρησιμποιείται πιο συχνά για σφηνάκια και τεκίλα slammers.

Reposado

Η λέξη reposado μεταφράζεται σε ‘ξεκούραστό’, εννοώντας παλαιωμένο, και αυτή η ποικιλία παλαιώνεται για τουλάχιστον 2 μήνες, αλλά όχι παραπάνω από ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι. Λόγω αυτού έχει πιο έντονη την γεύση ξύλου.

Anejo

Το anejo σημαίνει παλαιωμένο και έτσι αυτή η ποικιλία της τεκίλας παλαιώνεται πάνω από ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια, κάτι που της δίνει την ξεχωριστή της γεύση.

Παρομοίως, υπάρχει μια νέα ακριβή ποικιλία γνωστή ως ‘Extra Anejo’, η οποία παλαιώνεται για τουλάχιστον 3 χρόνια. Αυτές οι ποικιλίες συνήθως σερβίρονται ως ποτό και όχι σε σφηνάκια.

Πως γίνεται η απόσταξη της τεκίλας 

tequila-shot

Για να ρίξουμε μια ματιά τώρα στο πως γίνεται η απόσταξη του συγκεκριμένου ποτού πριν καταλήξει στα σαββατιάτικα σας σφηνοπότηρα. 

Αρχικά, πέρνουν τον χυμό από την αγαύη. Αυτό μπορεί να γίνει χειρονακτικά αλλά συνήθως γίνεται με συγκεκριμένους αποχυμωτές. 

Μετά ο χυμός του κάκτου ζυμώνεται για 3 ή και παραπάνω ημέρες σε δεξαμενές από ξύλο ή ανοξείδωτο ατσάλι. Η θερμοκρασία ανεβαίνει αργά και η φυσική άγρια μαγιά μετατρέπει την ζάχαρη του χυμού σε ισχυρό αλκοόλ. Η διαδικασία δεν έχει ακόμη τελειώσει όμως διότι σε αυτό το στάδιο η τεκίλα είναι μονάχα τόσο δυνατή όσο είναι η μπύρα ή το κρασί. 

Τώρα φτάνουμε στο καλό, την απόσταξη! Εδώ είναι που οι Ευρωπαίοι κατακτητές (και πριν από αυτούς οι Άραβες) επηρέασαν την διαδικασία και ανέβασαν το επίπεδο της απόσταξης, όταν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν απόσταγμα χαλκού για να γίνει η απόσταξη του χυμού.

Η μέθοδος από εδώ και πέρα διαφέρει από ποτοποιείο σε ποτοποιείο, αλλά συνήθως γίνεται απόσταξη τουλάχιστον δύο φορές, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και τρεις, οδηγώντας σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκόολ. Εάν θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα για την διαδικασία της απόσταξης μάθε εάν το μπουκάλι για το οποίο ενδιαφέρεσαι πέρασε την διαδικασία της απόσταξης σε ξύλο, ατσάλι ή χαλκό (η απόσταξη της τεκίλας σε χαλκό είναι πλέον σπάνια αλλά υπάρχει ακόμη αν ψάξεις αρκετά). 

Εν τέλη, η τεκίλα 'κόβεται' με μια μικρή ποσότητα νερού για να δημιουργηθεί το ποτό που χρησιμοποιείται σήμερα από τις καλύτερες μάρκες τεκίλα. 

Ίσως να αναρωτίεσαι από που έρχεται το διάσημο ‘σκουλίκι΄, αλλά αυτό προστίθεται λίγο πριν εμφυαλωθεί το ποτό.

Οι πιο Δημοφιλείς Μάρκες 

Πριν κάποια χρόνια ήταν δύσκολο να βρεις μεγάλη ποικιλία σε τεκίλες εκτός αν ήσουν στο Μεξικό ή σε μια από τις καλύτερες κάβες. Η Jose Cuervo και η Sauza ήταν οι πιο συνηθισμένες εταιρίες παγκοσμίως. 

Οι λάτρεις της τεκίλας βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι διότι λόγω της αυξημένης δημοτικότητας του ποτού σε όλο τον κόσμο υπάρχει άφθονη ποικιλία σε premium τεκίλες. Η Patron είναι πλέον μια από τις πιο δημοφιλής παγκοσμίως αλλά η τιμή της παραμένει απαγορευτική για πολλούς. 

Ευτυχώς, εταιρείες με μεσαίες τιμές όπως οι Espolon, Coa, Quiote και η φοβερή El Jimador τεκίλα repodaso (μια από τις αγαπημένες μας) είναι πλέον άμεσα διαθέσιμα σε μπαρ και κάβες, μαζί με σχετικά φτηνές τεκίλες (αλλά ευκολόπιοτες) όπως η Lunazul και αμέτρητες άλλες μάρκες. 

Αναλόγως τις προτιμήσεις του καθενός μάλλον θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές λίστες με τις 10 καλύτερες τεκίλες, αλλά αυτή που έχουμε συνθέσει παρακάτω είναι υπεραρκετή για να κάνεις την αρχή.

Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις μια που σου αρέσει ρώτα τον εαυτό σου κάποιες από τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Μου αρέσει μια φρέσκια, έντονη γεύση ή μήπως προτιμώ μια μαλακή, ξύλινη γεύση; Για την πρώτη επιλογή διάλεξε μια τεκίλα λευκή, για την δεύτερη διάλεξε μια anejo ή μια extra anejo. Εάν είσαι κάπου στην μέση ή δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για την απάντηση σου προτίμησε μια καλή reposado που δε πρόκεται να σε απογοητεύσει.
  • Πόσα χρήματα διαθέτω; Εάν δεν διαθέτεις πολλά θα βρεις περισσότερες επιλογές στις κατηγορίες blanco ή reposado. Εάν διαθέτεις κάποια χρήματα παραπάνω προτίμησε μια υψηλής ποιότητας extra anejo, απλά μην το πιείς όλο μονομιάς!

Υ.Γ. Μερικές τελευταίες σημειώσεις πριν βάλεις την τεκίλα σου 

Αναρωτίεσαι με τι να ανακατέψεις την τεκίλα; Σχεδόν όλοι οι χυμοί από εσπεριδοειδή συνδυάζονται τέλεια με την τεκίλα, όπως και τα αναψυκτικά με βάση το λεμόνι και το λάιμ, όπως η Sprite και το Squirt, που έχει βάση το γκρέιπφρουτ. Παρόλα αυτά, εάν θέλεις την άποψη μας, όταν πίνεις μία τεκίλα anejo ή μία extra anejo πίνεις κάτι που μοιάζει περισσότερο με ένα ωραίο σκωτσέζικο ουίσκι. Αύτο σημαίνει πως δεν χρειάζεσαι και πολλά έξτρα για να το ευχαριστηθείς, ίσως λίγη σόδα ή λίγος πάγος είναι αρκετός (από παγωμένο εξαγνισμένο νερό βεβαιώς, αυτά τα φθοριούχα, χλωριούχα νερά δεν χωράνε σε κανένα ποτήρι τεκίλας!). 

‘Οπως και να αποφασίσεις να πιείς την τεκίλα σου, την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις ένα σφηνάκι τεκίλα, ένα τεκίλα sunrise ή μια απολαυστική μαργαρίτα, θυμήσου πως δεν πίνεις απλά αλκόολ, αλλά ένα μικρό κομμάτι της Μεξικάνικης ιστορίας.

Θες να γίνεις εξπέρ σε ό,τι αφορά το αλκόολ; Δες τους κύκλους μαθημάτων bartending μας εδώ.